Nie ma co ukrywać – kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Nie ma chyba osoby, która nie miałaby z nią związanych jakichkolwiek wspomnień. Nie wszyscy jednak wiedzą, w jaki sposób rozpocząć swoją przygodę z kawą, by w pełni docenić jej niesamowity smak i aromat, a jednocześnie – nie zniechęcić się do dalszego eksplorowania jej rozbudowanego świata.
Jakiej kawy unikać na początku swojej przygody z kawą?
Osoby, które dopiero wkraczają do świata kawy, pod żadnym pozorem nie powinny próbować dostępnej w sklepach kawy rozpuszczalnej. Pomimo tego, że w połączeniu z mlekiem i cukrem jest ona napojem spożywanym na co dzień w polskich domach, to jednak z prawdziwą kawą nie ma nic wspólnego. Kupując kawę rozpuszczalną, zwłaszcza kiepskiej jakości, nie sposób choćby zakosztować aromatu, smaku i wyglądu dobrej jakości kawy z Afryki bądź też innego regionu świata.
Co wpływa na smak kawy?
Ludzie coraz częściej doceniają przewagę, jaką produkty premium mają nad produktami powszechnie dostępnymi w sklepach. Dlatego też coraz chętniej odwiedzają autorskie restauracje zamiast popularnych fast foodów. Początek przygody z kawą warto potraktować w dokładnie taki sam sposób – rezygnując z kawowych fast foodów na rzecz mieszanek z wyższej półki oferujących niezapomniane doznania smakowe.
Na początku warto zadać pytanie, co tak naprawdę wpływa na smak kawy. Otóż, jest to kilka czynników. Mowa między innymi o kraju pochodzenia – na smak kawy wpływają panujący w nim warunki klimatyczne. Kawy z Afryki z reguły wyróżniają się kwiatowo – owocowym smakiem, podczas gdy kawy amerykańskie i indonezyjskie są o wiele bardziej stonowane. Na smak kawy wpływa także stopień jej wypalenia – co sprawia, że kombinacje smaków są właściwie nieograniczone.
Jak rozpocząć swoją przygodę z kawą premium?
Osoby, które po raz pierwszy odwiedzają sklep z kawą, mogą poczuć się w nim nieco zagubione. Dlatego warto nauczyć się zadawania pytań. Pracujących w takich miejscach sprzedawcy doskonale potrafią opowiedzieć o każdym dostępnym w sklepie gatunku kawy i doradzić właściwy produkt dla konkretnego klienta. Wystarczy tylko przedstawić swoje preferencje, by cieszyć się profesjonalnym doradztwem i odnieść sukces w kupnie przepysznej kawy.
Trzeba pamiętać o tym, że poruszanie się po świecie kawy to ciągła nauka. Można potraktować to jako sposób na polepszenie jakości swojego życia, a nawet – zdobycie nowej pracy. Bariści to osoby, które w dzisiejszych czasach są na rynku pracy bardzo poszukiwane. Dlatego warto zastanowić się nad ukierunkowaniem swojej kariery zawodowej właśnie w tym kierunku.
Jaki zestaw kaw wybrać na początek?
Osoby, które nie są pewne, jakie tak właściwe są ich kawowe preferencje, mogą zdecydować się na kupno zestawu małych paczek kaw. Dzięki temu można w prosty sposób przejrzeć wszystkie najpopularniejsze regiony słynące z uprawy kawy. Kupując tego typu zestaw można zakosztować zarówno intensywnych brazylijskich naparów, jak i owocowych kaw pochodzących z Ameryki Środkowej, a także aromatycznych kaw Afryki i Azji. Zestaw degustacyjny to doskonała opcja dla tych wszystkich osób, które dopiero zaczynają poruszać się w świecie kawy i chcą odnaleźć swoje smaki.
Czy w domu da się przygotować kawę taką, jak w kawiarni?
Warto pamiętać o tym, że w domowych warunkach jak najbardziej można osiągnąć ogromny sukces, jeśli chodzi o przygotowywanie aromatycznej kawy. Przede wszystkim, podstawą jest odpowiednia mieszanka ziaren. Jeśli kawa ma smakować jak kawa, lepiej od razu zrezygnować z kupowania jej w supermarkecie. O wiele lepszym rozwiązaniem jest wycieczka do kawiarni w celu zakupu wysokojakościowej mieszanki. Tego typu miejsca w ostatnich latach stały się bardzo popularne, i znaleźć je można w każdym większym mieście.
W procesie parzenia idealnej kawy nie bez znaczenia jest również odpowiedni sprzęt. Żarnowy młynek do kawy to absolutna podstawa, o którą trzeba zadbać. Nie powinno się na nim oszczędzać. Wszystko dlatego, że to młynek jest odpowiedzialny za ostatni etap przygotowywania ziaren do zaparzenia. Wysokiej jakości młynek żarnowy zadba o to, by cząsteczki kawy były równo zmielone, co jednoznacznie przekłada się na smak gotowego napoju.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że na ostateczny smak kawy wpływa woda zastosowana do jej przygotowania. Wystarczy zainwestować w dobrej jakości dzbanek filtrujący, by od razu poczuć różnicę. Filtrowana woda ma zupełnie inny smak, co sprawia, że przygotowana z niej kawa charakteryzuje się doskonałym smakiem i bogatym aromatem.