Zanim zaczniesz na dobre używać jakiegoś urządzenia, na pewno chciałbyś nieco dokładniej zapoznać się z techniką jego działania. Na pierwszy rzut oka ciśnieniowy ekspres do kawy zdaje się być dość skomplikowany pod tym względem. A jego wyjątkowość wynika w głównej mierze właśnie z tego, w jaki sposób on działa. Cała moc ekspresów ciśnieniowych do kawy kryje się, jak sama nazwa ich sugeruje, w wykorzystywaniu odpowiedniego ciśnienia. Ekspres podnosi to ciśnienie w wodzie do bardzo wysokich poziomów, dzięki czemu później zalana tą wodą kawa w ziarnach zachowuje pełen swój pierwotny smak i głęboki aromat. Wiedząc o tym, na pewno już teraz dostrzeżesz, jaka jest różnica między ekspresami ciśnieniowymi a przelewowymi. Te drugie totalnie nie przejmują się wartością ciśnienia wody. Kompletnie nie zwracają na nie uwagi. Przelewowy ekspres jedynie zalewa ziarna gorącą wodą (nawet nie czeka na to, aż osiągnie ona optymalną dla kawy temperaturę), a następnie przelewa ją przez filtr, by oczyścić ją z fusów. Jedyną zaletą takiego napoju jest właśnie wspomniany już brak fusów. Ale nie ciesz się za wcześnie. Tak naprawdę każdy, najprostszy i najtańszy nawet ekspres do kawy oczyszcza napar z fusów, zanim będzie go można wypić.
Mała Ziemiańska – legendarna kawiarnia poetów
Ekspres do kawy ciśnieniowy sprawi więc, że nareszcie zobaczysz (i poczujesz!), jak powinna smakować i pachnieć prawdziwa kawa. Różnicę dostrzeżesz niemalże od razu. Jeżeli do tej pory dość często pijałeś kawę czy to w domu, czy to w kawiarniach bądź restauracjach, najprawdopodobniej nauczyłeś się rozpoznawać cechy poszczególnych napojów. Widzisz, gdy kawa czymś się wyróżnia. A ta zaparzona w ekspresie do kawy ciśnieniowym na pewno będzie się wyróżniać. Nie musisz nawet ograniczać się wyłącznie do picia klasycznej małej czarnej. Jeżeli espresso jest dla ciebie zbyt mocne lub za intensywne, zaserwuj sobie czasem latte machiatto bądź cappuccino. Ciśnieniowy ekspres do kawy wykona też dla ciebie gorącą czekoladę bądź kakao. Polubią się z nim zatem i dorośli, i dzieci.
Raz spróbowałem kawy z ekspresu ciśnieniowego i nie wyobrażam sobie powrotu do picia inaczej przyrządzonej kawy.