Ważne aspekty, na które należy zwrócić uwagę podczas wyboru zmywarki gastronomicznej

Oczywiście istnieją różne szkoły i różni doradcy, którzy posiadają własne przekonanie co do tego, jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać. Jednak podkreślić pewne uniwersalne aspekty, które mogą być bardzo pomocne. Czym zatem należy się kierować podczas wyboru zmywarki gastronomicznej? Czy tego typu sprzęty bywają naprawdę bezawaryjne?

Oczywiście istnieją różne szkoły i różni doradcy, którzy posiadają własne przekonanie co do tego, jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać. Jednak podkreślić pewne uniwersalne aspekty, które mogą być bardzo pomocne. Czym zatem należy się kierować podczas wyboru zmywarki gastronomicznej? Czy tego typu sprzęty bywają naprawdę bezawaryjne?

Ważne aspekty, których nie możemy pominąć

Przy zakupie zmywarki uniwersalnej do naszego lokalu gastronomicznego powinniśmy zwrócić uwagę między innymi na zasilanie. Powinno ono wynosi 230 volt lub 400 volt. Jeżeli posiadamy możliwość podłączenia zmywarki o napięciu 400 volt, z pewnością będzie to lepszy wybór. Zdecydowanie szybciej może się ona nagrzewać, a tym samym uda nam się zaoszczędzić zarówno czas, jak i energię. Ważne znaczenie ma również także pompa odpływu. W przeciwieństwie do zmywarek domowych, zmywarki gastronomiczne w swoim standardzie tak naprawdę nie posiadają pompy spustowej, po czym należy wiedzieć. Jeżeli zatem w naszym lokalu gastronomicznym nie ma odpływu umieszczonego w podłodze, powinniśmy zaopatrzyć się w taki model zmywarki z pompą odpływu lub wybrać zmywarkę na podstawie co z pewnością dodatkowo ułatwi z niej korzystania. Lokalach gastronomicznych powinniśmy wybierać także tego typu zmywarki, które mają wbudowane dozowniki płynu. Być może, wydaje nam się to standardem, ale rozwiązanie wcale nie jest obligatoryjne. Zarówno płyn nabłyszczający, jak i płyn myjący są niezbędne do prawidłowego działanie zmywarki. Ręczne rozwiązanie, czyli dozowanie zarówno detergentu mającego, jak i płynu do nabłyszczania byłoby mało precyzyjne i niezwykle czasochłonne. Profesjonalne zmywarki powinny być wyposażone zatem w tego typu wbudowane dozowniki. Znaczenie będzie miała także pompa wspomagająca płukanie, gdyż zapewnia ona prawidłowe ciśnienie wody podczas wyparzania naczyń, co jest kluczowe w całym procesie mycia. Oczywiście konkretne warunki podłączenia zmywarki będą dostępne w instrukcji obsługi konkretnego urządzenia. Ponadto warto wiedzieć dość ważnym aspekcie, że większość modeli zmywarek gastronomicznych nie są standardowo wyposażone w uzdatniacz wody. Dlatego też podczas ich montażu konieczna będzie weryfikacja informacji na temat twardości wody. Jeżeli zatem w sieci będziemy mieli wodę twardą, wtedy też koniecznie musimy zastosować uzdatniacz lub filtr wody. Tego typu rozwiązanie znacznie poprawi jakość mycia naczyń, a tym samym uzdatniacz sprawi, że zmniejszone zużycie środków myjących, a także zmniejszymy ilość z usterek związanych z zagadnieniem zmywarki, co może być częste i kłopotliwe.

Usterki w gastronomii, czyli serwis urządzeń gastronomicznych

Trudno jest sobie wyobrazić funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez zmywarki. Dlaczego o tym mówimy? Otóż dlatego, że bardzo często zdarzają się różnego rodzaju usterki urządzeń gastronomicznych, w tym także zmywarek gastronomicznych. Z tego typu sytuacji powinniśmy odwiedzić profesjonalny serwis urządzeń gastronomicznych, który niewątpliwie nam pomoże. Zadajemy sobie sprawę z tego, że w przypadku awarii urządzenia, wielu właścicieli lokali decyduje się od razu na zakup nowego sprzęt. Jednak jest to dość duży wydatek, który może mocno nadszarpnąć budżet. Najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z pomocy profesjonalistów. Serwis urządzeń gastronomicznych jest miejscem, w którym możemy liczyć na konkretne wsparcie. Jeżeli wybierzemy prawdziwych fachowców, którzy wyróżniają się na tle konkurencji, będziemy mieć pewność, że podejmą się oni naprawy nie tylko najszybciej jak to możliwe, ale dokonają jej sprawnie. Nasz serwis urządzeń gastronomicznych działa w ten sposób, że na początek proponujemy bezpłatną diagnozę urządzenia i dopiero potem prezentujemy kosztorys prowadzonych prac. Na tym etapie klient może zrezygnować ze współpracy z nami i nie ponosi on żadnych dodatkowych kosztów. Ponadto mamy świadomość tego, że jako serwis urządzeń gastronomicznych jesteśmy i jedną z najlepszych firm w całym kraju, dlatego też na świadczone usługi udzielamy konkretnej gwarancji. Naszych fachowców wyróżnia nie tylko doświadczenie, ale również fakt, że dbają oni o poszerzanie swojej wiedzy i dokładają wszelkich starań, by prowadzone prace wykonywać możliwie jak najszybciej, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższej jakości świadczonych usług.

Podsumowanie

Serwis urządzeń gastronomicznych niewątpliwie jest miejscem, które warto odwiedzić, w przypadku awarii różnych urządzeń, mieszczących się w lokalach gastronomicznych. Dzięki prowadzonym naprawom  możliwe będzie przywrócenie drugiego życia uszkodzonym sprzętom, a także ograniczenie kosztów, które musielibyśmy wydać na zakup nowych urządzeń.

Poprzedni post Świat kawy – od czego zacząć?
Następny post Jak odstawić kawę?